Iedereen is verantwoordelijk voor z’n eigen gedrag, of hij/zij zich daarvan bewust is of niet. Als iemand nog onbewust is, zal hij zich verschuilen door een ander de schuld te geven van zijn/haar gedrag.

Iemand die al bewust is, weet dat hij/zij alles zelf doet, denkt en veroorzaakt en is dan ook bereid dit in te zien en het te veranderen door verantwoordelijkheid te nemen voor z’n gedrag. Ze weten dan ook dat ze alles wat hem/haar wordt aangedaan een spiegel is voor hem/haar om te beseffen dat ze dit in zich hebben en in een vorig leven ook gedaan hebben.

Dit geeft een groot inzicht voor hun en zodoende weten ze dat ze geen slachtoffer zijn, maar dader. Door dat inzicht kunnen ze het anders gaan zien en de ander en zichzelf vergeven waardoor het opgelost. Zeker als dat samen met Christus gedaan wordt, lost het allemaal op in het grote Genade Licht van Christus.

Moeder Maria